Aconite
event-author-img-1

Posted by : sanne

Paarden zijn ook planteneters. Daar ben je vast allang achter. Hou een plakje ham voor de pony zijn neus en de meeste pony's zullen met een verschrikt gezicht hun hoofd afdraaien. Vroeger, toen het paard nog in het wild leefde, kon een paard allerlei planten herkennen. Hij kon ook kiezen tussen heel veel verschillende soorten planten. Zo kreeg het paard een neus voor planten die goed voor hem waren en planten die slecht, zelfs giftig waren.

Maar nu: Tegenwoordig houden we onze paarden niet meer in het wild. Ze staan op stal, lopen in weilanden met maar een paar soorten gras. Onze paarden zijn dus niet meer zo goed in het herkennen van giftige planten. Bovendien zijn er heel veel planten uit andere landen gekomen om de tuinen mooier te maken. Die planten kennen onze paarden helemaal niet! Daarom moeten wij, de mensen, goed opletten of een paard niet van giftige planten kan eten.

Verschillende soorten: Er zijn verschillende soorten giftige planten. Sommige zijn heel giftig, zelfs dodelijk maar er zijn ook planten waarvan je paard alleen ziek wordt. Hij kan bijvoorbeeld niet willen eten, zenuwtrekken of diarree krijgen maar ook beschadigingen in zijn lichaam komen voor. Dan zie niks aan je paard maar merk je bijvoorbeeld dat hij snel moe wordt of lusteloos is. Pas als de giftige stof uit het lichaam van je paard is voelt hij zich dan weer beter. Van sommige planten heeft je paard maar een beetje nodig om al ziek te worden terwijl hij van andere planten een kruiwagen vol moet eten voor je wat merkt. Dat noem je dan zwaar giftig of licht giftig.

Waar kom je ze tegen?: Giftige planten kan je overal tegen komen. Er zijn er die zomaar, als
onkruid, in het weiland groeien. En je hebt de planten die in de tuin groeien. Die kom je niet in je weiland tegen. Vooral als het in de zomer net geregend heeft maar eigenlijk het hele jaar door moet je je weiland controleren op giftige planten. Plaatsen waar hoog gras staat, bijvoorbeeld langs het hek, of de slootkant zijn heerlijke woonplaatsen voor giftige planten. En dan de tuin. De tuin is een giftige plantenparadijs! Als je je pony dus wel eens in de tuin laat grazen moet je heel goed oppassen. Veel van de mooie bomen en planten zijn echt niet gezond voor de pony's!

Planten onthouden: Je kan waarschijnlijk niet alle giftige planten uit je hoofd leren. Er zijn er echt een heleboel. Maar er is wel een trucje om een deel van die planten in één keer te kennen. Want vrijwel alle bomen die in de winter groen blijven zijn giftig. De een wat meer dan de ander maar laat gewoon je pony er niet van eten.

Weghalen: Als je je weiland regelmatig even doorloopt en goed om je heen kijkt zie je ook snel genoeg of een "vreemde" plant in je weiland is gaan wonen. Als je een plant niet herkent en niet zeker weet of hij giftig is haal je hem gewoon uit het land. Dat doe je door de plant met wortel en al uit te steken. Echt een ruim, diep gat om de wortels heen. Kijk goed in de omgeving van de plant. Er is grote kans dat hij broertjes en zusjes meegenomen heeft! Als de plant uitgestoken is doe je hem in de vuilnisbak. Niet op de mesthoop of zomaar laten liggen. Op de mesthoop kan een plant nog zaadjes maken en voor je het weet heb je nog meer planten. En sommige giftige planten zijn gedroogd, ook giftig, dus haal hem uit het land. Blijf goed controleren want soms komt een plant weer terug.

Welke dan?: Tja, welke planten zijn dan eigenlijk giftig? De bekendste zijn Nachtschade ( die
zomaar ineens in je weiland kan groeien ) en de Taxus ( heel giftig ). Maar ook boterbloemen
zijn bijvoorbeeld giftig. Alleen wordt je pony echt niet gelijk ziek van een hapje boterbloem en
smaken ze bovendien nog heel bitter. Die laat je paard echt wel met rust! Als je boterbloemen in je land hebt hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn dus giftige planten die een paard niet lekker vindt maar ook een heleboel die een paard wel lust. Je moet altijd blijven opletten. Giftige planten zijn bijvoorbeeld: Goudenregen, Jacobskruid, Vingerhoedskruid, Liguster, Dolle Kervel, Laurier, Taxus, Wolfskers, Oleander, St,Janskruid, Valse Acacia, Aardappelplant, Buxus, Meidoorn, Eikeblad, Tomatenplant, Wegedoorn, Paardestaart en eigenlijk nog veel meer.

  • Tags :